tiistai 12. helmikuuta 2013

23. raskausviikko, fysioterapiaa, hierontaa ja muuten vain oleskelua

Eilen kävin siis siellä fysioterapeutilla. Oli ihan mukava käynti, vaikka kestikin vain puolisen tuntia. Käytiin paljo läpi erilaisia venytys- ja liikutaohjeita, joita minun tulisi nyt tehdä. Ne on muutenkin, kuin selän vuoksi, hyödyllisiä raskausaikaa ajatellen. Sitten käytiin läpi vähän ryhdin ylläpitämistä ja sain siihenkin hyviä neuvoja. Kävimme lisäksi läpi hengitystekniikkaa synnytystä ajatellen ja fysioterapeutti kehotti yöllä nukkuessa pitämään tyynyä jalkojen välissä (kun kyljellään nukkuu), sekin ilmeisesti helpottaa kipuja ja on avuksi. Suositteli sitten vielä käymään hierojalla ja kävinkin heti fysioterapian jälkeen varaamassa hieronta-ajan.

Hierojalle pääsin sitten jo heti tänään, mikä oli kiva juttu. Ja teki kyllä hyvää! Aivan mahtavaa, hieroi kädet, hartiat, niskat, yläselän ja keskiselkää. Alaselkäähän ei raskausaikana saa hierottaa keskenmenoriskin takia, lisäksi se voi ärsyttää löystyviä liitoksia kun lantion alueelta luuliitokset löystyy. Mahalleen en luonnollisesti voinut hierontapenkissä olla, joten sain istua tuolilla, kasvot siitä hierontapenkin jutusta laitettuna samalla tapaa kuin mahalleen maatessa ja kädet sit sivuilla rentoina. Hyvin onnistui niinkin. Suosittelen ehdottomasti raskaana olevillekin hierojalla käyntiä :) Ensi viikolla sitten jo uudestaan. Lopuksi laitto mulle vielä sitten lopuksi kinesioteippaukset selkään, koska sitä alaselkää ei hieroa voinut. Teippausten pitäisi myös auttaa lihasjumeihin :)

Muuten olen tässä jo jokusen päivän ottanut ihan vaan rennosti. Sairasloma jatkuu nyt näillä näkymin, tarkoitus kyllä olisi koululla joku kaunis päivä piipahtaa, ainakin jatkosta sopimassa. Luultavasti nyt sitten kirjoitan eropaperit helmikuun lopulla. Saas nähdä mitäs sitä sitten parille kuukaudelle keksii, ennen kuin mammaloma alkaa.
Masusta otin muuten nyt uutta kuvaa, olkaapas hyvät. Ei oo paljoa "paisunut" edellisestä kuvasta, tuommoinen söpö pallukka se on :) Huomatkaa "hieno" notkoselkäni... Suurimpia syitä miksi selkä kipeytyy :D

22+5
Tänään piipahdin kirpputorilla mutkan, jos oisi jotaki vauvanvaatteita löytynyt. Ei löytynyt tällä kertaa, itselle tarttui mukaan kaksi paitaa. Toinen on tuossa ylläolevassa kuvassa päällä ja toinen oli sit kanssa sellainen perus musta/harmaa raidallinen paita, pitempää mallia. Kumpikin sopivat mainiosti mammapaidoiksi :)
Pikkuinen on muuten kova liikkumaan, mahdoton mylläys on varsinkin parina päivänä jo ollut :) Ja liikkeet näkyy jo kivasti masun päälle asti! :) Yöt kuitenkin on rauhallinen, ainakaan itse en oo heräilly yöllä vauvan potkimiseen. Illalla ennen nukkumaan menoa yleensä myllää kyllä kovastikin :D


11 kommenttia:

  1. Mä kyllä nyt vähän ihmettelen tuota hieroja juttua. Nimittäin kyllä raskaana ollessakin alaselkää saa ja voi hieroa. Ihan loppuraskaudessa se saattaa aiheuttaa/auttaa käynnistämään synnytyksen, mutta ei siitä kyllä mitään keskenmenoriskiä pitäisi olla jos on ammattitaitoinen ja koulutettu hieroja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä ihmettelin sitä myös, mutta moni muu on sanonut mulle ihan samaa että sitä pitää ihan tosissaan varoa sitä alaselkähierontaa. Kyseinen paikka on kuitenkin meidän paikkakunnan tunnetuin ja siellä on kaikista koulutetuimmat hierojat mitä täältä löytyy. Siis alaselkää saa kyllä hieroa, mutta, sen kanssa pitää olla silti varovainen. Kyllä se multakin hieroi myös alaselkää, mutta paljon kevyemmin.
      Myös fysioterapeutti sanoi samasta asiasta, että alaselän hieronnan kanssa on aina noudatettava varovaisuutta.

      Poista
    2. Ihan tosi juttu on, että alaselän hierontaa tulis välttää raskaudessa. Sitä saa hieroa, erittäin kevyesti. Mutta siinä tosiaan on keskenmenoriski ja kuten tekstissäkin mainittiin, hieronta voi entisestään ärsyttää löystyviä liitoksia, etenkin niillä jotka kärsii liitoskivuista.
      Kuten Maria itsekin sanoit, loppuraskaudessa alaselän hieronta voi käynnistää synnytyksen ja ihan samalla periaatteella aiemmin raskaudessa se voi aiheuttaa keskenmenoriskin. Siksi AINA pitää olla alaselkähieronnan kanssa erityisen varovainen raskausaikana! Lisäksi alaselän hieronta voi aiheuttaa supistelua. Loppuraskaudessa (lähellä laskettua aikaa) sekä synnytyksessä hieronnasta ei ole haittaa jos esimerkiksi puoliso vaikkapa hieroo.

      Mutta muistakaa ihan tosissaan kaikki raskaana olevat, että olkaa varovaisia hieronnan kanssa, samanlainen hieronta mitä normaalisti ei välttämättä sovi raskausaikana!

      Terveisin itsekin hierojana työskentelevä ja koulutusta mm. nimenomaan raskaana olevien hierontaan saanut

      Poista
    3. Itse tarkistin muiltakin paikkakunnan "paremmilta" hierojilta tätä asiaa ja jokainen sanoi mulle samaa, että raskaana olevilta eivät hiero alaselkää. En tosin usko että keskenmenoriski on suuri, mutta hyvähän se on aina riskit välttää :) Alaselkähän mulla ei kyllä edes ole pahemmin kipeä, enemmänkin keskiselkä :)

      Poista
    4. Ei sitä alaselkää tietenkään samalla tavalla saa hieroa kuin ei raskaana olevalla, mutta kyllä sitä hieroa saa. Ja kyllä sen keskenmenoriskin saa aikaseks silläkin jos painelee esimerkiksi th rankaa väärällä tavalla... Eikä kai kukaan hieroja nyt niin torspo ole että niitä liitoskohtia menisi hieromaan.

      Poista
    5. Noh, tämä nyt ei liene mikään "tappelun" aihe olevan :) Itse luotan ammatti-ihmisiin ja siihen, että kyllä he tietävät asiat sen verran. Ja kuten sanoinkin, alaselkähän mulla ei edes sitä hierontaa vaatisi koska se ei ole kipeä, joten senkään vuoksi ei ole minulle mitään merkitystä. Ja hieroja, jolla kävin, selittikin lähinnä asiaa siten, että vaikka liitoskohtia ei hierotakaan, se voi jonkin verran tehdä liitoskivut kipeimmiksi, koska joillakin menee hieronnasta paikat kipeiksi (ainakin näin asian käsitin). Nimimerkillä täällä yksi semmoinen :D
      Mutta en ainakaan itse kyseenalaista ammatti-ihmisten sanomisia, varsinkin kun monessa paikassa ihan samaa sanovat :) ja tosiaan, huonosti kirjoitin tuohon omaan tekstiini että ei saa hierottaa alaselkää, olisi pitänyt ennemmin sanoa juurikin niin että saa kyllä, mutta ei samalla tapaa kuin ennen :) Multakin hieroja varovaisemmin erilaisilla tavoilla käsitteli myös alaselän aluetta, vaikka ei varsinaisesti ois tartennu :)

      Poista
    6. Case closed! :D Ei ookkaan tappelun aihe. Mun mies on kans koulutettu hieroja ja sillä aloin tätä ihmettelemään. Se on ihan raskauden alusta asti mua hieronut. Kaikki samat "kuviot" on tehnyt kuin kenelle tahansa muullekin asiakkaalle mutta raskauden eri vaiheet huomioon ottaen on hieronut eri asennoissa ja tietenkin hellemmin. Ja tosiaan liitoskohdat on kyllä jätetty aivan koskemattomiksi kun ovat niin arkoja.

      Poista
  2. Mä mietin sillon raskaana ollessani, että voisinko mennä hierontaan, mutta luulin etten voi. Ilmeisesti se voidaan siis järjestää ja vielä ihan mukavasti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä ainakin mulle onnistui oikein hyvin :) tuo hieroja kun oli vielä erikseen kouluttautunut/käynyt jotakin kursseja liittyen raskaana olevien hierontaan. Kannattaa etsiä vain sellainen paikka jossa tietävät ja joilla on mahdollisuus juurikin istualteen vaikkapa olla :)

      Poista
  3. Sattumalta löysin blogisi ja tutkin hevosvoimiasi ja huomasin, että omistat minun(kin) varsan täyssiskon :) Meidän tallilta löytyy siis Metsäpirtin Bumble B. Ratsutuksia teidän mettikselle ja ilolla jään seuraamaan blogiasi :)
    ps. Täysin samanlaiset luonteenkuvaukset löytyy kun meiltäkin :o) onkohan se sukuvika..? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voi, onpa kiva juttu! :) pitääpä itsekin mennä tutkimaan sinun blogiasi :)
      Ja joo, voi olla sukuvikaa sitten.... :D

      Poista

Ilahdun kaikista kommenteista! :) Muistathan kuitenkin kommentoidessasi hyvät nettikäytöstavat!
Älä lähetä kommenttia useasti, kommentti näkyy vasta kun olen hyväksynyt sen.
En julkaise asiattomia tai loukkaavia kommentteja.