maanantai 24. kesäkuuta 2013

Imetys - miten se on meillä sujunut

Tuossa erästä blogia lueskellessa ajattelin itsekin poiketa hieman tähän aiheeseen, eli siis imetykseen ja siihen, miten se on meillä lähtenyt sujumaan ja mitä ajatuksia se herättää.

Meidän imetys on lähtenyt minusta sujumaan oikein mukavasti. Alussa oli toki niitä alkuvaikeuksia, mulla esimerkiksi meni iho rikki ja imetys teki alussa todella kipeää. Sen vuoksi alussa käytimme rintakumeja helpottamaan hieman ja niiden avulla imetys ei ollut niin kivuliasta. Bepanthenin avulla kuitenkin sain melko pian haavaumat hoidettua ja siitä lähtien imetys ei ole sattunut ollenkaan :)
Alussa myös kun mulla maito nousi, niin se maidon tulo oli aivan älytöntä. Sitä tuli ihan hirmuisesti ja meidän pikku neiti ei jaksanu mitenkään tyhjentää niitä riittävästi. Itse olin ihan hätää kärsimässä kun rinnat oli niin täynnä ja mun olo meni tosi hankalaksi ja vaikeaksi. Sillä sitten pumppasin aina rintapumpulla enimmät pois ja johan oloki helpotti. Monesti kyllä se pumppaus tahtoo vaan aiheuttaa oravanpyörän ja sitä se olikin alussa. Mutta kun oli pakko pumpata pois enimmät, olisi ollu muuten ihan mahdotonta olla :/ Pumppauksen ansiosta kuitenkin mulla on nyt pakastimessa hätävaroiksi maitoa jokunen litra :D

Nyt on maidontulokin tasaantunut sen verran ettei enää ei kovin usein tarvii kärsiä ylitäysistä pinkeistä tisseistä, tai ainakaan ei tarvii pumpulla tyhjennellä enää päivittäin. Mutta silti tissit on välillä ilmeisesti "turhankin täynnä", koska ongelmaksi on muodostunut suihkutissit. Laps raukka joutuu ahmimaan ruokansa ja sitten on masuvaivoja kun menee ilmaa mahaan. Olenkin koittanut helpottaa suihkutissi-ongelmaa Babyidean neuvoilla, eli imetän useamman kerran peräkkäin samasta rinnasta. Se on hieman helpottanut ja joskus myös lypsän enimmät maidot pois ennen imetystä. Suihkutissiys kun on ongelma myös sen suhteen, että se sotkee ihan pirusti ja joka paikka on aina maidossa :D

Oma ajatukseni imetyksestä oli heti alkuun se, että tottakai imetän jos se onnistuu. Ja onneksi on onnistunut. Imetys kun on periaatteessa täysin ilmaista.. Lisäksi v*tuttaisi aika paljon pelautua niiden pullojen kanssa jatkuvasti ja nousta keskellä yötäki lämmittämään mikrossa maitoa. Nyt on ruoka aina sopivan lämmintä ja heti saatavilla.
Aion itse (ainakin yrittää) imettää sinne 6 kk asti, miksei toki pitempäänkin, mut voi olla että lopetellaan siinä 6 kk tietämillä... :) En välttämättä täysimetä sinne saakka, voi olla että soseiden syöminen aloitellaan sitten jossain 4-5 kk paikkeilla. Mutta soseetkin muuten arvelin itse tehdä, aika varmasti voin sanoa että kaupan soseita ei tulla meillä käyttämään :) Ehkä vain niitä hedelmä/marjasoseita, mutta muuten kyllä itse teen. Tulee edullisemmaksi ja mä en niistä kaupan ruokasoseista oikeen välitä, musta ne maistuu pahalle, niin en kyl omalle lapselleni välttämättä syöttäisi :D

Minusta imetys on mukavan helppoa ja vaivatonta. Välillä toki sotketaan ja jotain hankaluuksia on matkan varrelle sattunut, mutta muuten ollaan sekä minä että vauva oltu tyytyväisiä :) Ja onhan imetyksellä todistettu olevan paljon positiivisiä vaikutuksia lapselle.
Sellaisia ajatuksia siis täällä, nyt kuulostaa olevankin jo maitobaarin aukaisu aika, joten seuraavaan kertaan siis! :)

4 kommenttia:

  1. Saitko mun blogista kipinän, mielestäni oon ainaki kirjottanu justii tästä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo, tää postaus tuli mieleen tehdä juurikin sillon kun blogiasi lueskelin ja nyt sit vielä toisessaki blogissa oli aiheesta niin arvelin viimein tän tehdä :)

      Poista
  2. Tuttua tuo suhkutissisyys ja kakki paikat maidossa. Helpottaa kyllä kun maidontulo tasaantuu ja ylituotanto loppuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, sitä ne neuvolassakin sanoi, että tasottuu kyllä kunhan maidontuotanto rupee menemää vauvan tarpeen mukaan :)

      Poista

Ilahdun kaikista kommenteista! :) Muistathan kuitenkin kommentoidessasi hyvät nettikäytöstavat!
Älä lähetä kommenttia useasti, kommentti näkyy vasta kun olen hyväksynyt sen.
En julkaise asiattomia tai loukkaavia kommentteja.